Πόσες φορές έχετε πετάξει φαγητό που χάλασε; Ή βρεθήκατε χωρίς έτοιμο γεύμα για τα παιδιά; Η κατάψυξη τροφίμων λύνει και τα δύο προβλήματα. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός – με μερικούς απλούς κανόνες θα καταψύχετε σαν επαγγελματίας.
Σήμερα, οι γονείς ψάχνουν τρόπους να οργανώσουν καλύτερα την κουζίνα και η κατάψυξη είναι από τους πιο έξυπνους.
Βασικά που Πρέπει να Ξέρετε για την Κατάψυξη Τροφίμων
Αρχικά, ο καταψύκτης πρέπει να είναι στους -18°C και όλα να μπαίνουν φρέσκα μέσα. Τα ζεστά φαγητά να κρυώνουν εντελώς πριν τα καταψύξετε. Ο λόγος; Γιατί αν βάλετε κάτι ζεστό, θα ανέβει η θερμοκρασία και θα επηρεαστούν τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Τι Καταψύχεται
Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα. Αυτά καταψύχονται τέλεια:
- Μαγειρεμένο κρέας και κοτόπουλο – Κρατούν τη γεύση τους μήνες
- Σούπες και ζωμοί – Ιδανικά όταν το παιδί αρρωστήσει
- Φασόλια, φακές, ρεβίθια – Μαγειρεμένα, όχι ωμά
- Ψωμί και τοστ – Παραμένουν μαλακά
- Κομμένα φρούτα – Για smoothies και παγωτά
Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά δεν έχουν πρόβλημα. Το κόλπο είναι να τα χωρίσετε σε μερίδες πριν τα καταψύξετε. Έτσι δεν χρειάζεται να ξεπαγώσετε ολόκληρη κατσαρόλα για δύο μερίδες.
Τι Αλλάζει αλλά Δεν Χαλάει
Μερικά τρόφιμα γίνονται διαφορετικά μετά την κατάψυξη. Δεν χαλάνε, απλώς αλλάζουν:
- Οι ντομάτες γίνονται πιο μαλακές. Μια χαρά για σάλτσες, όχι τόσο για σαλάτα.
- Τα βραστά αυγά αλλάζουν υφή.
- Τα κρεμμύδια και το σέλινο χάνουν την τραγανότητά τους αλλά η γεύση μένει.
Διαβάστε ακόμα: Οργάνωση Κουζίνας για Παιδιά: Προσβάσιμα Ράφια που Ενθαρρύνουν την Ανεξαρτησία
Πρακτικές Συμβουλές
Συσκευασία: Βγάλτε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε. Χρησιμοποιήστε ειδικές σακούλες κατάψυξης ή καλά κλειστά δοχεία.
Ετικέτες: Γράψτε την ημερομηνία πάντα. Μετά από τρεις μήνες δεν θα θυμάστε τι είναι.
Μερίδες: Αν έχετε μικρά παιδιά, χωρίστε τα φαγητά σε παιδικές μερίδες. Θα σας λύσει τα χέρια.
Πόσο Κρατούν
Δεν κρατούν για πάντα. Τα περισσότερα μαγειρεμένα γεύματα είναι καλύτερα μέχρι 3-6 μήνες. Τα κρέατα εξαρτάται – ο κιμάς αντέχει 3-4 μήνες, οι μπριζόλες 6-12 μήνες και τα ολόκληρα κοτόπουλα μέχρι ένα χρόνο.
Πώς Ξεπαγώνουμε
Το πιο ασφαλές είναι στο ψυγείο. Βγάλτε το φαγητό από την κατάψυξη το βράδυ για το μεσημεριανό της επόμενης μέρας. Αν βιάζεστε, βάλτε το δοχείο σε κρύο νερό.
Μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό – ξεπαγώνει άνισα και μπορεί να χαλάσει το φαγητό.
Τι Δεν Καταψύχουμε
Μερικά πράγματα δεν πάνε καθόλου με την κατάψυξη. Το γιαούρτι χωρίζει. Η μαγιονέζα γίνεται περίεργη. Τα φρέσκα λαχανικά με πολύ νερό (σαλάτα, αγγούρι) γίνονται πολύ μαλακά.
Η κατάψυξη δεν είναι μαγικό κόλπο αλλά σας κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη. Δοκιμάστε την με απλά φαγητά στην αρχή. Θα εκπλαγείτε πόσο χρήσιμη είναι.
Συχνές Ερωτήσεις για την Κατάψυξη Τροφίμων
Συνήθως 3-6 μήνες. Μετά δεν χαλάνε αλλά χάνουν από τη γεύση τους.
Στο ψυγείο, αργά. Αν βιάζεστε, σε κρύο νερό. Ποτέ σε ζεστό.
Μόνο αν το μαγειρέψετε πρώτα. Ωμό που ξέπαγωσε δεν ξανακαταψύχεται.